KARAYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü; 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 4925, 2918, 237 sayılı Kanunlar ve ilgili uluslararası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair Kanunların Bakanlığımıza ve Genel Müdürlüğümüze verdiği yetki ve sorumluluklar çerçevesinde aşağıdaki görevleri yapar.
a. Karayolu ulaştırması faaliyetlerinin ticari, ekonomik, sosyal ihtiyaçlara ve teknik gelişmelere bağlı olarak ekonomik, seri, elverişli, güvenli, kaliteli, çevreye kötü etkisi en az ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılmasını ve bu faaliyetlerin diğer ulaştırma türleriyle birlikte ve birbirlerini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini sağlamak.
b. Karayolu taşımacılığı alanında taşımacı, organizatör, acente, komisyoncu, lojistik işletmecisi, terminal işletmecisi ve benzeri faaliyette bulunanların hizmet esasları, mali yeterlik ve mesleki saygınlık şartlarını belirlemek, bunları yetkilendirmek ve denetlemek.
c. Karayolu taşımacılığı alanında hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların hak, yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek.
ç. Karayolu taşımacılığı alanında kamu hizmeti yükümlülüğüne ilişkin usul ve esasları belirlemek.
d. Karayolu taşımacılığı alanında taşımacı, organizatör, acente, komisyoncu, lojistik işletmecisi, terminal işletmecisi ve benzeri faaliyette bulunanlar ile şoförler başta olmak üzere bu işlerde çalışanların mesleki yeterlik şartlarını belirlemek, bununla ilgili eğitim vermek veya verdirmek, sınav yapmak veya yaptırmak ve bunları yetkilendirmek ve denetlemek.
e. Karayolu taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan yük ve yolcu terminalleri ile benzeri yapıların asgari niteliklerini belirlemek ve bunları denetlemek.
f. Karayolu taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan her türlü taşıtın cins, kapasite, sahiplik, yaş ve benzeri yönden asgari niteliklerini belirlemek.
g. Karayolu araçlarının dönemsel teknik muayenelerine ilişkin usul ve esaslar ile dönemsel teknik muayene yapacakların asgari niteliklerini belirlemek ve bunları yetkilendirmek ve denetlemek.
ğ. Karayolu ulaşımını geliştirmek ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla sınırlı olmak üzere; kullanımı ücrete tabi olan her çeşit karayolu, köprü ve tünel ücretleri, terminal kullanım ücretleri ile taşımacılık faaliyetlerine ilişkin gerektiğinde taban ve tavan ücret tespit etmek ve uygulamasını denetlemek.
h. Ulaştırmanın çevreye olumsuz etkilerinin giderilmesinde koordinasyonu sağlamak.
ı. Karayolu ulaştırma hizmetlerinin gerektirdiği uluslararası ilişkileri yürütmek, anlaşma ve karma komisyon çalışmaları yapmak.
i. 4925 sayılı Kanun ile Bakanlığımıza tevdi edilen görevleri yapmak ve/veya yaptırmak.
j. 5228 sayılı Kanunla değişik 2918 Sayılı Kanun ile Bakanlığımıza tevdi edilen karayolu taşıtları/araçlarının fenni/teknik araç muayenelerini yapmak ve/veya yaptırmak.
k. 5495 sayılı Kanunla değişik 2918 Sayılı Kanun ile Bakanlığımıza tevdi edilen karayollarında seyreden araçların ağırlık ve boyut kontrollerini yapmak ve/veya yaptırmak.
l. 237 sayılı Kanun ile Bakanlığımıza verilen kamu personeli servis hizmetlerine ilişkin görevleri yapmak.
m. Kanunların verdiği yetkiye istinaden gerekli Bakanlar Kurulu kararlarını, yönetmelikleri, tebliğleri, genelgeleri hazırlamak, uygulamak, yürütmek.
n. Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
Genel Müdürlüğümüz sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak aşağıdaki ortak görevleri de yerine getirir.
a. Yürütülen faaliyetlerin çevreye uyumlu olmasını ve gelişmesini sağlamak.
b. Uluslararası mevzuatı takip etmek ve bunların gerektirmesi halinde mevzuat uyumu çalışması yapmak.
c. Ticari, ekonomik, teknik gelişmeler ve sosyal ihtiyaçları takip etmek ve bunlara bağlı olarak gerektiğinde yeni politikalar ve yürütülme esasları hakkında teklif hazırlamak.
ç. Verilecek yetki belgeleri ile diğer belge ve hizmetlerin ücret, süre, kapsam ve şekillerini belirlemek.
d. Gerekli idari düzenlemeleri hazırlamak.
e. Denetim yapmak veya yaptırmak amacıyla gerekli her türlü fiziki ve teknik altyapı ve tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek ve bunları denetlemek.
f. Sorumluluk alanıyla ilgili olarak hazırlanan ve Resmi Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe konulan Bakanlık idari düzenlemelerinde, bu düzenlemeleri ihlal edecek hizmet üretenler ile hizmetten yararlananlar için;
1) Hangi hallerde uygulanacağını açıkça belirtmek şartıyla; uyarma, geçici faaliyet durdurma ve yetki iptali şeklinde idari müeyyideler öngörmek ve ihlal edenlere belirlenen idari müeyyideleri uygulamakla görevli ve yetkilidir.
2) Hangi hallerde uygulanacağını ve miktarını açıkça belirtmek şartıyla; beşbin Türk Lirasına kadar, idari para cezası uygulaması öngörmek ve ihlal edenlere belirlenen miktarda idari para cezası karar tutanağı düzenlemek veya düzenletmekle görevli ve yetkilidir.
3) Hangi konularda ve ne şekilde yapılacağı ile sınırlarını açıkça belirtmek şartıyla; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri, belediyelerin denetim birimlerini de denetimle yetkilendirebilir ve bunlara mensup kamu personeli eliyle denetim yaptırabilir ve ihlal veya idari para cezası karar tutanağı düzenlettirebilir.